Thinkin' Big (US) tiltle: Reclamation music: Jazz release date: october 03, 2019 promotion: Lydia Liebman Promotions info artist: Thinkin' Big (Jonah Francese) © Rootsville 2019 |
---|
Op 3 oktober brengt Berklee College of Music-alum Jonah Francese Reclamation uit, het tweede album van zijn 20-koppige (plus speciale gasten!), In Chicago gevestigde bigband, Thinkin ’Big. Reclamation bestaat uit originele composities - elk geschreven en gearrangeerd door Francese - en opnieuw bedachte jazz-edelstenen. Zowel de muzikale intermezzo's als lange composities gehoord op deze verzameling van 19 nummers levert deze te vaak vergeten verhalen op via nummers als "Rich Man's Empty Pocket" en "Total Praise". Het album neemt niet alleen culturele perspectieven op door middel van muziek, maar het maakt ook commentaar op het milieu, zoals te horen is op "Forgotten Forests" en "To Ash."
De meeste composities op deze Reclamation werden geschreven kort nadat Donald Trump tot president werd gekozen - gedurende het hele album reflecteert Francese op zijn eigen identiteit als een Mexicaans-Amerikaanse evenals zijn ongedocumenteerde grootmoeder, haar verhaal en zijn familie-erfgoed als geheel. Het brengt licht in elke gemarginaliseerde gemeenschap en vraagt zich af hoe deze stemmen in de voorhoede van de samenleving kunnen worden gebracht. De intermezzo's die zorgvuldig tussen de nummers zijn geplaatst, zullen zeker een bepaald gevoel van relateerbaarheid oproepen aan veel van het publiek van het album - deze korte opnames bevatten interviews met vrouwen van kleur, LGBTQ-vrouwen van kleur, LGBTQ-mensen van kleur enz. geleid door Francese. Deze interviews richten zich niet alleen op de strijd van deze minderheidsgroepen, maar ook op hun successen, hun kracht, hun doorzettingsvermogen. Het is hier dat deze muziek echt kan resoneren met zoveel van haar luisteraars, wereldwijd.
Een opvallende track van het album is "Rich Man's Empty Pocket". “Het gebruik van geld en macht om systemisch racisme en classisme te creëren gaat alleen zo ver - geld zal nooit de rijken verenigen”, roept Francese uit. Financiële hebzucht zal altijd bestaan, maar gemeenschappen die samen blijven als veerkrachtige verenigde groepen weigeren de macht van de rijken toe te staan om hen te verslaan - "we blijven bij elkaar staan en dus zijn onze zakken voller dan die van hen ooit zullen zijn." Dagdromen 'gaat over het onderwerp eigendom, bezit van eigendom en in wezen de verplaatsing van inwoners en de omwenteling van hun huizen. In het bijzonder vestigt Francese de aandacht op de gemeenschappen in Texas en het zuidwesten die gedwongen zijn te verhuizen. Dagdromen zijn vaak fantasieën en dus, hoewel er hoop op verandering is, is de behandeling van deze gemeenschappen te lang hetzelfde gebleven en is daarom verbrand en zwart. Oorspronkelijk geschreven door Richard Smallwood, is "Total Praise" een krachtig deuntje dat dient als een uitlaatklep voor Francese, waardoor hij nadenkt over het effect dat religie heeft gehad op verschillende demografieën. Minderheidsgroepen hebben vaak koloniale bezigheden opnieuw bedacht , een daarvan is het christendom. Afro-Amerikaanse kerken hebben de aanvankelijke koloniale controle in verband met het christendom in twijfel getrokken. Uiteindelijk hebben deze kerken hun gemeenschappen samengebracht via een veel betekenisvoller perspectief - een van compassie en eenheid, in tegenstelling tot controle en hiërarchie.
Met invloeden die verschillende genres buiten het jazzspectrum kruisen, blijft Thinkin ’Big iteraties verkennen van wat bigbandmuziek kan zijn. Bandleider en componist, Jonah Francese, is momenteel een promovendus aan de Universiteit van Chicago, waar hij een groot deel van zijn studie wijdt aan ras en geslacht via het veld van etnomusicologie.
tracks:
01. Peart
02. Rich Man's Empty Pocket
03. Tangela
04. Sunburnt Daydreams
05. Marshawn
06. Destroyer of Ignorance
07. Puja
08. Down To The River
09. Kim
10. Forgotten Forests
11. Thalea
12. Chim Chim Cheree
13. Gustavo
14. Humidify Master
15. Allie
16. To Ash Master
17. Kristen
18. Total Praise
19. Myrish